donderdag 13 december 2018


Het is nu november 2018 en we liggen voor anker op de Guadiana rivier bij het plaatsje Alcoutim. Het leven is hier rustig en gemakkelijk. We doen onze boodschappen, ontmoeten verschillende mensen, drinken gezamenlijk een borrel. Het leven is goed!!


Tijdens het wandelen aan de Spaanse kant van de rivier ontmoetten we een Zweedse vrouw met haar twee honden. Ook zij is hier destijds met haar man op een boot aangekomen na vier jaren gevaren te hebben. Zij hebben hier hun boot verkocht en een stuk land gekocht waar zij nu inmiddels 9 jaar wonen. We worden uitgenodigd om te komen kijken.





Er staat een klein huisje met rondom veel eikenbomen om de kachel warm te houden,  olijfbomen en een klein zwembad en een werkplaats. Een mooie plek om te wonen.
Het komt hier regelmatig voor dat toeristen hier een stuk grond kopen waar ze een huisje op zetten.  Ze verblijven dan de zomermaanden in hun thuisland en in de winter hier bij de rivier. De temperatuur is hier nu 20 graden. Dus niet slecht.
Zaterdagavond was er in een bar aan de Spaanse kant een Gipsy-avond. Een erg gezellige avond met muziek en veel drukte.
Op deze avond vertelden mensen ons dat Tom Seleck (Magnum) hier ook aanwezig was.
In ieder geval iedereen van rond mijn leeftijd moet deze detectiveserie van de televisie kennen. Magnum met snor en zijn rode Ferrari. Ik keek destijds echt elke week deze serie.
Hij was hier met zijn familie op vakantie bij een vriend die hier woont.
Er stond inderdaad een man aan de bar met een snor. Ik heb een tijdje met hem gesproken en natuurlijk foto’s gemaakt. Hij was hier met zijn vrouw,  één van zijn drie zonen en schoondochter. Hij woont nu op een prachtig landgoed in Vancouver en heeft me ook allerlei foto’s laten zien. Gezellig gekletst en leuke avond maar voor mij beslist niet dè Magnum.  Maar ben benieuwd wat jullie er van vinden. 

Ondanks dat ik beter weet heb ik hem toch opgezocht op internet. Maar de Tom Seleck van nu ziet er toch wat dikker en ouder uit, en heeft alleen maar dochters en woont  in Amerika.
Hij speelde in ieder geval zijn rol erg goed!!

Een paar dagen later zijn we met de Alcatraz de rivier verder op gevaren richting het plaatsje Pomara҃o. Uiteraard is dit stukje varen weer prachtig mooi. 


Op deze rivier staat een flinke stroming dus daar moeten we rekening mee houden voor ons vertrek. Altijd met de stroom mee.  
Pomera҃o is een piepklein dorp waar alleen nog maar een paar mensen wonen. Voornamelijk ouderen. Er komt elke week een groenteboer, bakker en slager. Verder zijn er twee kleine cafeetjes en een plaats voor campers en dat is alles. Rond borreltijd komt  iedereen naar het café, zowel de plaatselijke bevolking als de camper- en botenmensen.
Bij dit dorpje ligt een gedeelte van de transportlijn van de mijnen,
“Mina e Ruinas de Sa҃o Domingos”. De mijnen liggen 19 km verderop in Sa҃o Domingos.
Deze mijnen hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en werkgelegenheid
van Portugal.

We zijn op tijd opgestaan om te voet een gedeelte van de transportlijn te gaan volgen.
Wij hebben een prachtige tocht gelopen van ongeveer 16 km, door tunnels die door de heuvels lopen. De tunnels zitten vol met vleermuizen en het is een hele belevenis om er door heen te komen.







Je kunt deze transportlijn helemaal volgen tot aan de mijnen in Sa҃o Domingos met daarbij de mijnwerkersdorpen.


Het is inmiddels 25 november 2018 en wij gaan voor een aantal dagen de rivier terug varen richting het plaatsje Ayamonte, dat aan het begin van de rivier ligt. Het zonnetje schijnt volop en het is een tochtje van ongeveer 4 uren.

We hebben wat materialen nodig voor de boot en in Ayamonte bevindt zich een winkel hiervoor. Deze winkel is van een Nederlandse man, genaamd John, hij hier jaren geleden ook met zijn boot aangekomen, een zaak begonnen en niet meer weggegaan.
Voor ons ook wel weer gemakkelijk dat we in het Nederlands uit kunnen leggen wat we nodig hebben.



We hebben een auto gehuurd om Sevilla te gaan bezoeken. Vanuit Ayamonte is het 130 km richting deze stad.
Sevilla is prachtig maar om alles van deze stad goed te bekijken, heb je toch wel 3 dagen nodig.
Wij moesten de gehuurde auto de volgende dag terugbrengen dus voor ons was het bezoek
aan Sevilla te kort. Moeten we zeker nog eens overdoen.









 We liggen nu al een tijdje op de Guadiana rivier tussen Spanje en Portugal. Het is prachtig om hier te liggen met veel gezellige mensen om ons heen.
We vullen onze tijd met klusjes aan de boot en ook hebben we olijven geplukt en ingemaakt.
Deze staan nu op zout water wat een paar maanden duurt.
We zijn wel benieuwd hoe deze zullen smaken.

We vliegen 22 december 2018 met Kerst en Oud en Nieuwjaar een maand terug naar Nederland.
Zijn toe aan vakantie.
Onze zonen weer even zien en Kerst en Oud- en Nieuwjaar vieren. Verder nog wat familie bezoeken en vliegen dan 20 januari 2019 weer terug naar de rivier.
We varen dan weer verder richting Marokko.










Het inzicht dat vrijheid niet verbonden is aan materialisme noch aan minimalisme.

De vrijheid niets te maken heeft met grenzen.

Je vindt vrijheid niet in afgelegen plekken, en niet in de verste hoek, op de hoogste berg of in de diepste wateren.

Vrijheid vind je in jezelf !!!



Veel leesplezier !!

2 opmerkingen:

Conny Mutsaers zei

Wat een mooie quote: vrijheid vind je in jezelf. Die moet ik onthouden. Weer genoten van jullie verhaal maar zeker ook vanavond van jullie gezelschap. Liefs Conny

Unknown zei

Yes at has been some time sins I last heard from you both I was talking to Ome Ad last night I did offer to go over & help out however he doesn't want that he said he is doing fine with the help of Yvonne & Conny .
Hope all is going well at your end with your amazing trip , as for us all going great & family all growing up now 3 of Lorraine's girls are at Uni so yes time going fast & one girl in Cairns ,as for my sons children they are all working & going great.
Love to you both Tante Ans xoxoxo